Mathias Lilja arbetar som Lead Analyst på Quantify Research

Mathias Lilja har kandidatexamen och masterexamen i statistik från Uppsala Universitet med ytterligare kurser i nationalekonomi. Tog examen vårterminen 2018.

Mathias Lilja. Foto.Var jobbar du idag och som vad? Hur ser en vanlig arbetsdag/arbetsvecka ut?

Jag jobbar på Quantify Research i Stockholm som Lead Analyst. Vi arbetar som konsulter inom real-world evidence, data analytics, modellering och market access inom health economics and outcomes research (HEOR). Under en vanlig arbetsvecka så planerar och genomför jag forskningsstudier inom hälso- och sjukvård baserat på observationsdata från bland annat Socialstyrelsens nationella patient- och förskrivningsregister. Jag spenderar många timmar i programmeringsspråket R med att implementera de analyser som vi tidigare skrivit i protokoll och statistiska analysplaner tillsammans med våra kunder (som oftast kommer från läkemedelsindustrin). Jag genomför även en del modellering i R och Excel/VBA över kostnadseffektiviteten hos nya läkemedel för att dessa ska kunna subventioneras i den svenska sjukvården.

Vilket var ditt första jobb efter examen?

Mitt första heltidsjobb efter studierna är mitt nuvarande jobb.

Hur har din utbildning i statistik vid Uppsala universitet hjälpt dig i din karriär?

Genom en djupare förståelse inom statistik har jag kunnat ta mig an mer avancerade forskningsstudier och haft förståelse för de olika utmaningar som uppkommer i varje studie. Genom att ha gått en kurs i R kan jag även skriva kod som uppfyller de krav på transparens och kvalitet som ställs vid en publicering av en forskningsstudie.

Varför valde du att läsa statistik vid Uppsala universitet?

Jag började på ekonomprogrammet vid Uppsala Universitet och fick ganska snabbt upp ett intresse för statistik och nationalekonomi. Jag insåg att det fanns stora möjligheter inom statistik och dataanalys på jobbmarknaden och att det är relativt framtidssäkrat i takt med att mer och mer data produceras för varje dag som går.

Vilket är ditt bästa minne från din tid vid Uppsala universitet?

Utanför studierna: vänner, gemenskapen och fest på nation. Inom studierna: självstudier i statistik i form av algebra på whiteboarden på Ekonomikum med kursare.

Vilka råd vill du ge nuvarande och framtida studenter i statistik?

Kunskap inom statistik är grymt värdefullt inom i princip alla områden. Lägg minst lika mycket fokus på att förstå och kunna förklara de enklare metoderna som att förstå mer avancerade ämnen. Sök jobb hos oss, jag vill gärna se fler kompetenta statistiker som kollegor.

Senast uppdaterad: 2022-03-21