Erik Stenberg jobbar som Data Scientist på Spotify

Erik Stenberg läste masterprogrammet i statistik på Uppsala universitet och tog examen våren 2019.

Erik Stenberg. Foto.Var jobbar du idag och som vad? Hur ser en vanlig arbetsdag/arbetsvecka ut?

I dag jobbar jag som Data Scientist på Spotify. Mitt team utvecklar Spotifys A/B test-plattform. Vårt mål är att alla kreativa feature-team (som utvecklar Spotifys olika appar) ska kunna testa sina idéer på riktiga användare i randomiserade tester och få tillförlitliga och statistiskt korrekta resultat. Vi vill vara data-drivna, och slippa lita på magkänslan. 

Vilket var ditt första jobb efter examen?

Mitt första jobb efter examen var också på Spotify. Då i ett annat team som försökte identifiera falska användare med hjälp av statistiska metoder och modeller, eller ”machine learning” som folk gillar att kalla dem.

Hur har din utbildning i statistik vid Uppsala universitet hjälpt dig i din karriär?

Min utbildning har verkligen varit en dörröppnare. Arbetsmarknaden skriker efter folk som behärskar statistiska metoder och kan applicera dem i praktiken i stora system med miljarder observationer varje dag.

Varför valde du att läsa statistik vid Uppsala universitet?

Jag valde att fortsätta läsa statistik efter grundkursen helt enkelt för att jag tyckte det var väldigt kul. Jag har aldrig varit jättevass på matematik, men statistik har någonting mer. Det är lätt att förstå hur viktigt det är att kunna granska allt man läser kritiskt, särskilt i dessa tider.

Vilket är ditt bästa minne från din tid vid Uppsala universitet?

Mitt bästa minne från min tid vid Uppsala universitet har med människorna och studentlivet att göra. Uppsala är en väldigt rolig stad att plugga i och jag har träffat vänner för livet.

Vilka råd vill du ge nuvarande och framtida studenter i statistik?

Ingen kommer betala dig för att göra statistiska underverk med penna och papper – du måste börja skriva kod. Mycket viktigare än vad för språk du väljer är att du börjar i tid. Första språket är alltid svårast, sedan går det snabbt. Och lär dig SQL, det går snabbt och tar dig förvånansvärt långt.

Senast uppdaterad: 2022-03-21