UNT: Botten Bert ska ta fram brottsstatistik

2023-01-20

Maskininlärning är på kraftig framväxt. Nu ska Uppsalaforskaren Måns Magnusson använda modellen Bert att ta fram brottsstatistik.

– Kan vi få den här modellen att bli riktigt bra kan vi producera ny och mer kriminalstatistik. Det säger Måns Magnusson, forskare i statistik vid Uppsala universitet.

Bert är en liknande modell som chattroboten ChatGPT, som strax innan jul blev vida uppmärksammad för sina mångsidiga förmågor: den producerar på några sekunder allt från uppsatser till dikter och svar på allehanda frågor med ett imponerande språk.

– Mycket av forskningen nu rör sig kring den här typen av modeller, neurala nätverk baserade på transformerarkitekturer. Det är superspännande att se vad vi kan använda dem till, säger Måns Magnusson.

Projektet där Magnusson lär Bert att ta fram brottsstatistik är ett samarbete mellan Uppsala universitet och Brottsförebyggande rådet, och finansieras av Länsförsäkringars forskningsfond.

I fjol ledde Magnusson det uppmärksammade projektet Ada som i motsats till alla opinionsinstitut, spådde valresultatet nästan på pricken.

Magnusson berättar mer om botten Bert i artikeln Botten Bert ska ta fram brottsstatistik, Upsala Nya Tidning 19 januari 2023.

Måns Magnusson, biträdande universitetslektor på statistiska institutionen, Uppsala universitet.

Läs mer

Uppsalaroboten Ada prickade in valresultatet, Upsala Nya tidning 17 september 2022

Uppsalaforskare bakom Ada: ”Hellre helt fel än tvärtom”, Uppsalatidningen 8 september 2022